ponedeljek, 27. januar 2014

Ko moški ni več moški in ženska ni več ženska



Bodi mož! Postani mož kakršnega
želi Bog (Slomškova založba)

Dragi bralci! Dandanes nas z vseh strani zalezujejo z vsakovrstnimi reklamami in ostalo propagando o modi. Človek je suženj mode, pravijo, in se pri tem prav nič ne motijo.  A ko moda doseže dno in ga celo prebije, se mora v človeku vzbuditi vsaj kanček čuta o tem, kaj je primerno za oblačenje in kaj ne. 

Res je, da se moda (hvala Bogu) vrača nazaj k nekakšni osnovi iz 20. in 30. let 20. stoletja, vendar hkrati postaja vse bolj spolno pomešana oziroma nedoločljiva. To pomeni, da bi številne obleke lahko nosili tako moški kot ženske. S tem moška moda preoblikuje moškega v osebo, ki izgublja svojo moškost in z njo avtoriteto. Moški, ki nosi rožnato srajco s cvetličnimi vzorci, na zunaj ne kaže nikakršne resnosti, ki bi jo morda želel narediti s svojim prvim vtisom. 

Vloga moškega je skozi celotno zgodovino naraščala. Poglejmo najprej v čas prazgodovine, ko je bil moški lovec in nabiralec. S svojim »delom« je preživljal celotno družino in tudi skupnost. V času visokih civilizacij so moški prevzemali vodilne funkcije, predvsem zaradi svojih telesnih in vodstvenih sposobnosti. V antiki se je resda pojavljala gnusna pederastija, toda moški je še vedno spolnjeval svoje dolžnosti in obdržal svojo »moškost«. Z vzponom krščanstva je moški začel svojo »kariero« kot družinski oče, tisti, ki vodi in skrbi za družino v krščanskem smislu (pot svetosti). 

Takšna vloga je v glavnem obstala vse do 60. oz. 70. let  prejšnjega stoletja, ko je prišlo do tako imenovane seksualne revolucije. Takrat so (četudi še nevidno) padle meje med moškimi in ženskami. Od takrat naprej korenina družine izgublja svojo vlogo in veljavo. Moški se je pomehkužil, kar je pomenilo veliko zmago za močne feministke, ki bi me v tem primeru najraje linčale (najbrž že pri prvem stavku). Moški ni bil več sposoben sam gmotno skrbeti za družino, na njegovo mesto je stopila ženska. Njena vloga je bila skozi zgodovino vsekakor izredno pomembna in brez nje človeškega rodu ne bi bilo, pa tudi ne odrešenja po Kristusu, saj se je Bog lahko utelesil le po pristanku Marije. 

Vloga matere se v nepredstavljivi moči pozna v vsaki družbi. Ko je njen lik močan, je tudi novi zarod močan, če pa je mati šibka in ob tem očetovske figure ni, je zarod pomehkužen oz. zbegan kot fazanovi mladiči – begavčki. Svet preveva duh moderne revolucionarnosti, ki uči, da na svetu ni več spolov. Kot da bi se brez vsakih telesnih in duševnih posledic lahko mirno odločili za spol, nič nenavadnega pa naj ne bi bilo, če se moški oblači kot ženska ali obratno. 

Vsak moški, naj bo kristjan ali ne, bi se moral zoperstaviti temu poženščenju in ponižanju moškega sveta. Ne smemo postati sužnji mode, moramo se zoperstaviti satanu in braniti naše kraljestvo. Naša obramba mora biti viteška. Naše vrednote morajo biti visoko zastavljene, naš boj mora imeti smisel. Potrebno je povrniti moško čast in njegov ponos. Tako bo povrnjena tudi ženska čast.


1 komentar:

  1. Svet mode kroji je v rokah določenega lobija, zato ni nič čudnega. Poglejmo samo, kakšen model ženske je zaželen v tem svetu, pa bo vse jasno.

    OdgovoriIzbriši

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...