ponedeljek, 22. september 2014

Tradicionalna latinska maša v Ljubljani (19.9.2014) - poročilo in zahvala



Združenje Juventutem Slovenija je drugič v času od objave motu propria Summorum Pontificum organiziralo javno tradicionalno sveto mašo v Ljubljani, ki je še vedno, na žalost, poleg Lizbone, eno od dveh evropskih glavnih mest, kjer ni možnosti redne udeležbe pri tovrstnih mašah.

Sveta maša je bila darovana v cerkvi sv. Roka, na god sv. Januarija in tovarišev, mučencev. Tokrat je to bila tiha maša z glasbo in petjem. Maša se je, kakor prvič, darovala v napolnjeni cerkvi.

Zahvaljujemo se mašniku, pridigarju, glasbenikom, draveljskemu župniku, ekipi župnije Dravlje, spletnemu portalu Casnik.si in seveda vsem navzočim, ki so naša prizadevanja podprli tako s svojo udeležbo kakor tudi gmotno. Hvala!
Vsota prostovoljnih prispevkov znaša 80,60 eurov. Kot objavljeno, denar zbiramo za nakup lastne liturgične opreme.

Naša zaveza ostaja delo za širjenje lepe liturgije in dobre teologije.

Vse lepo pozdravljamo v Kristusu Kralju!

Priporočamo se v molitev.

Prilagamo tudi nekaj slik.


Darovanje


Canon Missae - Slovilo svete maše


Obhajilo strežnikov

Zadnji evangelij

2 komentarja:

  1. Danes sem bil pri latinski maši v Stuttgartu - Zuffenhausen. Z družino namreč že par let bivamo v Nemčiji in smo bili že siti odrskih predstav tukajšnjih duhovnikov in njihovih desnih rok - referentk, ki počasi prevzemajo njihove naloge pri maši. Tudi pridigajo že včasih. Iskali smo po različnih vaseh preproste duhovnike žive vere, pa zaman. V Hechingenu župnik celo vodi župnijsko jogo in je avtor knjige o združljivosti joge s krščanstvom!! (mimogrede; pater James Manjackal je na svoji spletni strani jasno napisal v čem sta nezdružljivi.) Torej sem spodbujen s tem blogom poiskal tradicionalno mašo v Stuttgartu in sem presrečen. Nobenega cirkusa, nobenega glavnega igralca, samoiniciativnih laikov, le slava in čast Njemu, ki se na oltarju daruje za nas. Navdihujoče, okrepljujoče in pomirjujoče. Ljudje so občutno bolj dostojni, bolj kulturni, bolj blizu občestvu prvih kristjanov, kot skupnosti, ki sem jih v iskanju spoznal. Hvala vam duhovniki, ki ste se odločili za ta način maševanja. Če bi se v vsaki župniji odločili za takšne maše, bi bil upad sicer velik, vendar bi bila zdrava jedra, ki bi izžarevala Jezusovo naročilo: Ljubite se med seboj.
    lp v Slovenijo,
    Slavko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gospod Slavko, hvala za deljenje vaše izkušnje. Takih zgodb je še veliko.

      Da, sveta maša je skupno dajanje slave Njemu, ki nas je poklical iz smrti v življenje. Razne norčije, ki jih je po Evropi ogromno, pa so osredotočene na človeka. Je to sploh še kakšna vera? Ne, ampak zaverovanost vase.

      Spodbujanje k tradicionalnim latinskim mašam je spodbujanje k pravemu duhu pobožnosti, ki tako služi za zgled tudi pri povišanju kakovosti darovanja po novem obredu.

      Izbriši

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...