ponedeljek, 3. november 2014

Tradicionalna latinska maša v Ljubljani (30.10.2014) - poročilo in zahvala



V četrtek, 30. oktobra smo se v cerkvi sv. Roka v Dravjah pod okriljem Juventutem Slovenija ponovno združili pri tradicionalni latinski sveti maši.

Darovana je bila votivna maša Kristusa Kralja, saj je po tradicionalnem koledarju, po določilih Pija XI. v okrožnici Quas Primas, praznik Kristusa Kralja zadnjo nedeljo v oktobru. V cerkvi je tokrat odmevalo ljudsko petje, ki je slovenskemu narodu posebno pri srcu. Za ta namen smo tudi natisnili zgibanke z nekaj ljudskimi napevi. Natisnjenih je bilo še štirideset misalčkov. Mnogi so verjetno prvič videli tradicionalni obred podelitve obhajila izven svete maše, ki so ga po maši prejeli tisti, ki so bili med mašo na koru. Tudi tokrat je bil obisk maše visok.

Junijska maša po misalu sv. Janeza XXIII. (1962) je bila slovesnejša, natančneje missa cantata (peta maša), septembrska je bila missa lecta (brana ali tiha maša) z latinskim petjem, tokratna pa, kot zapisano, missa lecta s slovenskim ljudskim petjem. S tem smo tudi pokazali dinamičnost in raznolikost tradicionalnega rimskega obreda. Velikokrat se namreč slišijo očitki, da je tradicionalna liturgija »zadrgnjena« ali neprilagodljiva, a to seveda ne drži. Njena dinamičnost je očitna, vendar na jasen in strogo predpisan način.

Po maši so nam ljudje izrazili nekaj predlogov, pohval in zahval. Povedati moramo tudi, da se je maše udeležil ateist, ki nam je po maši zaupal, da se ga je bogoslužje dotaknilo. Molimo zanj.

Zahvaljujemo se mašniku, pridigarju, draveljskemu župniku, ekipi župnije Dravlje, spletnemu portalu Casnik.si in seveda vsem navzočim, ki so naša prizadevanja podprli tako s svojo udeležbo kakor tudi gmotno. Hvala!

Kdor bi se želel včlaniti v Juventutem Slovenija ali na kak drugačen način sodelovati pri organizaciji maš in ostalega, naj se nam brez strahu javi.

Vse lepo pozdravljamo v Kristusu Kralju!

Priporočamo se v molitev.

Prilagamo tudi nekaj slik.

Prošnja.
Vsemogočni, večni Bog, ki si hotel vse obnoviti v svojem ljubljenem Sinu, Kralju vesoljstva, daj milostno, da se bodo vse družine narodov, ki jih je greh ranil in razdvojil, podvrgle njegovemu presladkemu kraljevanju. Ki s teboj živi in kraljuje na vse veke vekov. Amen.

Gospod, usmili se

Pridiga

Povzdigovanje - Moj Gospod in moj Bog!

Obhajilo vernikov
Blagoslov vernikov

Pogled na kor

Confiteor

Obhajilo po maši

Ni komentarjev:

Objavite komentar

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...