četrtek, 16. april 2015

Nova maša po tradicionalnem obredu na Sardiniji




Nedelja, 12. aprila je bila v nadškofiji Cagliari na Sardiniji zgodovinski dan, ki bo še dolgo ostal v spominu vernikov. Za to obstaja več razlogov. Na griču Bonaria se je oni dan v zraku čutilo vero, upanje in krščansko veselje. Veliko obrazov so močile solze sreče.

V zgodnjem popoldnevu je bilo v mogočni baziliki Naše Gospe iz Bonarie, zavetnice Sardinije, vse pripravljeno za sprejem novomašnika, don Micheleja Pirasa, ki je bil prejšnji dan v tamkajšnji katedrali posvečen v duhovnika.

Mladi duhovnik se je odločil, da bo prvič pristopil k svetemu oltarju po starem in častitljivem obredu, po normah motu proprija Summorum Pontificum, daru papeža Benedikta XVI. Minilo je skoraj petdeset let, odkar je bila v tej baziliki zadnjič darovana sveta maša po tradicionalnem obredu.

Za organizacijo je v celoti poskrbel tamkajšnji duhovniški zbor. Iz njihovih vrst sta bila pri liturgiji neposredno udeležena diakon, subdiakon in ceremonier. Celotno slovesnost je kot venec krasila bogata sestava kora. Prvi med vsemi je bil kardinal Luigi De Magistris, za njim generalni vikar monsinjor Ligas, nato veliko župnikov iz celotne nadškofije, pa tudi več mladih duhovnikov iz okoliških škofij in bogoslovcev. Manjkali niso niti patri mercedarji, ki že sedem stoletij skrbijo za to svetišče, najpomembnejše na vsem otoku.

Polifonično petje je izvajal stolni zbor »Polifonica Kalaritana«. Ministrirali so strežniki iz bližnje župnije. Tega izrednega dogodka se je udeležilo veliko vernikov, v prvi vrsti seveda vsi sorodniki mladega duhovnika. Največja cerkev na otoku je bila še premajhna za vse.

Na koncu se je novomašnik zahvalil vsem, ki so mu pomagali postati mož, kristjan in duhovnik po Kristusovem Srcu. Sledil je blagoslov s poljubljanjem posvečenih rok.

Don Piras je na otoku dobro poznan. V semenišče je vstopil pri enajstih letih in svoje dolgoletno šolanje uspešno zaključil. Sedaj bo deloval kot kaplan ene od obmestnih župnij.

S to nedeljo je bila napisana ena najlepših strani sodobne zgodovine Cerkve na Sardiniji!

Novemu »Alter Christusu«, daru Jezusa svoji Cerkvi, tudi mi želimo vse najboljše. Naj Bog tako nam kakor njim nameni še veliko svetih duhovniških poklicev tradicionalnega duha!








1 komentar:

  1. Eden od diakonov mi je znan - ko smo bili na obisku, je bil stolni kaplan v Cagliariju. Bil je med uradnimi urami v talarju z moceto in bil izredno prijazen ter ustrežljiv. Ob priliki vam lahko razdelim podobice naše Gospe z Bonarie, ki jih še imam, kot sem oni dan ugotovil. Pozdrav v Gospodu.

    OdgovoriIzbriši

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...