ponedeljek, 29. junij 2015

Oblačilna kultura skozi oči mlade bralke



Ta članek mlade bralke zasluži krajši uvod. Predvsem zaradi prave mere, ki je nujna za uravnavanje kreposti. Do resnih vprašanje je težko pristopati brez obilice čustev. Mnogi se čutijo napadene. S padanjem najrazličnejših tabujev se obenem ustvarjajo novi. Za nas to ne more biti razlog, da se o teh rečeh ne govori. Vera, upanje in ljubezen niso nič brez ravnovesja med njimi. Verjeli ali ne, obstaja krasen naziv, ki ga ima naša božja mati Marija. »Alma aequlibrii Mater.« Mati ravnovesja. Njej se priporočajmo za pravo mero, da ne bi nasedali nobeni od napačnih strani. Gotovo bi morali napisati izčrpen članek, ki bi bil namenjen samo temu, da se predstavi vprašanje o ženskem nošenju krila in hlač: vse od starih časov preko odgovora svetega papeža Nikolaja I. bolgarskemu kralju, fatimske Marije, prakse sv. p.Pija, papežev 20. stoletja, razmišljanj kardinala Sirija do današnjih dni in stališč različnih ljudi in organizacij. V globalni vasi poleg splošno prisotnega laksizma prihajajo k nam tudi vplivi nezdravega ameriškega puritanizma. O tem mogoče kdaj drugič. Tokrat je pred nami zanimivo osebno razmišljanje bralke našega bloga, ki je naslovljeno zlasti ženskam. Komentarji so tokrat izključeni.

To kratko razmišljanje namenjam (predvsem) tebi, draga sestra v Kristusu!

Spregovorila bom o preprosti stvari: kako živim svojo ženskost oz. kako jo želim pokazati že navzven. To se navezuje na današnjo modo, ženske obleke v 21. stoletju, ki narekujejo naslednje: »Bodi moderna, odprta za nove izzive, zmeraj na voljo in pripravljena na nove pustolovščine; pokaži se svetu, bodi privlačna, lepa in pametna; študiraj, ustvari si kariero in, ko bo čas in zares velika želja, imej kakšnega otroka; stalno se dokazuj, briši mejo med različnostjo spolov, ne pusti se moškemu, da bi ti nadvladal, ampak mu dokazuj, da si enako sposobna ali celo še bolj.«

Ženska moda se je naglo in vsesplošno začela spreminjati nekje v 60. letih 20. stoletja. V teh časih se je na veliko začelo govoriti o spolni revoluciji, kontracepcijski tableti, feminizmu, svobodi in odprtosti žensk. Toda to je le ena plat zgodbe. Če namreč pogledamo globlje, se zdi, da smo svojo ženskost s sprejemanjem novih teorij (oz. ene novejših – teorije spola) še bolj zatrle.

Kje je tu sploh prostor za BITI prava ženska? Ženska, ki je ustvarjena po božji podobi, čuteča, ljubeča, nežna in hkrati skrit prostor, kjer prebiva Bog. Sv. Pavel pravi:  »Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Zato poveličujte Boga v svojem telesu.« (Kor 6,19)
Kaj imata moda in oblačenje žensk z zgoraj napisanim? Veliko, če verjameš, da je to eno od močnih sporočilnih sredstev, s katerim tudi nakažeš, kaj nosiš v svojem srcu in kako to kažeš navzven. Ne verjamete? Kakšna občutja vam potemtakem zbujajo pajkice, oprijete kavbojke, globok dekolte na ženskem telesu? 

Ob vsej poplavi reklam in propagande se sprašujem, kaj hoče sporočiti moda 21. stoletja.  Ali res želim nasesti še eni floskuli, kakšna naj bom kot ženska, podobna moškemu? Ali pa z globokim dekoltejem, da privabim moške poglede? Kakšno ceno si s tem dajem? Mar nisem kot božja hči vredna veliko več, mnogo več od tistih nekaj moških pogledov na ulici, ko grem mimo? Saj mi je vendar Kristus to ceno že dal, kot pravi sv. Pavel: »Ne pripadate sebi,  saj ste bili odkupljeni za visoko ceno.« (Kor 6,20)

Dejstvo, da želim živeti ženstveno, da zahtevam, da se me spoštuje kot žensko, me je pripeljalo do odločitve, da nosim samo še krila oz. obleke. Dostojna seveda (to pomeni vsaj dolžine sredi kolena)! Ob tem se lahko pojavijo dileme, kaj narediti v primerih, kot je pohod v hribe ali pa kakšno športno udejstvovanje, ki zahteva oblačila, primerna določeni aktivnosti. Toda to ne pomeni, da moram pozabiti na svoje dostojanstvo in obleči nekaj oprijetega ter poudariti svoje obline. Ženska v krilu je nekaj tako zelo lepega! Je izraz, da sem čudovito ustvarjena, da mi je Bog podaril žensko naravo in jo želim na ta način tudi izraziti. Krilo je tudi praktično! V teh poletnih dneh, ki prihajajo, si ne predstavljam, kako bi lahko nosila kakšne oprijete hlače. Marsikdo mi lahko očita, kaj pa pozimi, ko te zebe in je sneg itd. Ali mogoče veste, kakšne zime so bile pred 100 in več leti, pa so ženske vztrajno nosile krila vse do pred nekaj desetletji? S primernim krilom in toplimi nogavicami takšnih težav sploh ni.

Ne razumite me narobe: ne obsojam nobene ženske, ki vztraja pri nošenju hlač ali pa globokih dekoltejev. Želim samo spodbuditi h globljemu razmišljanju. Kaj s tem sporočam? Se imam rada? Sprejemam svojo ženskost in jo želim tudi živeti? Verjamem, da me je Kristus na križu odkupil za strašno ceno in ne želi, da komurkoli predstavljam priložnost za greh? Želim biti odsev Kristusove ljubezni in torej ljubiti ter biti ljubljena? Tudi Mati božja nas vabi k temu! Ali ste že kje videli, da bi bila Ona, ki je Brezmadežna, oblečena drugače kot v kraljevska oblačila, ki razodevajo njeno bleščečo notranjost in svetost?

Dekleta, žene, matere, babice: trudimo se biti podobne Njej! Najprej po njenem notranjem življenju, krepostih, vse to pa naj odseva tudi navzven: v obleki, ki je dostojanstvena in zahteva od moškega, da vidi žensko kot bitje, ustvarjeno od Boga, nekaj svetega in nekaj, kar ni dovoljeno poželjivo ogledovati kot nekakšnega jabolka na tržnici. Ženske smo posredovalke življenja in kot take nekaj čudovitega in svetega! Ne dovolimo svetu, da bi nam postavil ceno! Sprejmimo Kristusovo visoko ceno, ne pristajajmo na manj in bodimo res tempelj Svetega Duha! Pa naj se vidi že na daleč!   

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...