ponedeljek, 31. julij 2017

Ob godu svetega Alfonza



Drugega avgusta goduje sv. Alfonz Marija Ligvorij, ustanovitev redemptoristov, škof in cerkveni učitelj. V teh nekaj letih delovanja bloga Ad Dominum je bil večkrat prisoten v naših prispevkih. Temu botruje dejstvo, da ga pisci zelo cenimo zaradi njegove jasnosti, zmernosti, neustrašnosti in dejstva, da je svoje življenje posvetil oznanjevanju evangelija preprostemu ljudstvu.

V lepi biografiji njegovega življenja, Great Lovers of Solitude, ki jo vsem priporočam v branje, mi je v spominu ostal naslednji dogodek iz njegovega življenja, ki ga tukaj ponujam v razmislek.

Sodi me, o Bog

Sveti Alfonz je predvsem v postnem času in med velikim tednom večkrat vodil duhovne vaje za duhovnike in može. Na mnoge so njegove besede tako vplivale, da so se popolnoma spreobrnili in postali zgled za svoje sosede.

Med duhovnimi vajami v Torchiatu se nek duhovnik ni pokesal svojih grehov, temveč je Boga še bolj žalil s svojo aroganco in napuhom. Ko je sv. Alfonz govoril o grehu, je izpostavil, da je grešni duhovnik še bolj kot drugi ljudje nevreden Božjega usmiljenja, ker greši kljub polnemu spoznanju resnice. Svoj govor je zaključil z besedami sv. Janeza Krizostoma: »Grešil si v duhovništvu, pogubljen si.« V tem trenutku je zlobni duhovnik, ki ni mogel zadržati svoje jeze, zamrmral »nego consequentiam« (izraz bi lahko prevedli kot »zanikam, da je tako«) tako glasno, da so ga vsi slišali.

Naslednje jutro se je nevredni duhovnik pripravil za sveto mašo. Ko je pristopil k oltarju, se je naprej pokrižal ter nato nadaljeval z dvainštiridesetim psalmom pristopnih molitev. Ob prvih besedah psalma Judica me Deus (Sodi me, o Bog), se je mrtev zgrudil na oltarne stopnice. Bog ga je sodil in obsodil ter hkrati tudi pokazal, da so svarila njegovih svetnikov vredna poslušanja.

V nadaljevanju prilagamo zbirko vseh dosedanjih prispevkov, ki posredujejo učenje sv. Alfonza.















Ni komentarjev:

Objavite komentar

AdDominum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...